Aukok periodiškai DOVANŲ ČEKIAI Gauti paramą

Padėkim išsaugoti maistą

Atgal

Padėkim išsaugoti maistą

„Maisto bankas“ kasdien iš parduotuvių, maisto sandėlių ir ūkininkų gauna keletą tonų vaisių, daržovių, duonos ir kt. gaminių, kuriuos perduoda nepasiturinčius globojančioms socialinėms organizacijoms ir mažas pajamas gaunančioms šeimoms. Dalis šių maisto produktų gaunama tokios būklės, kad negali būti perduodamos kitiems vartotojams – sunokę, minkšti vaisiai ilgiau transportuojami gali būti pažeisti ir nebetinkami vartoti, apdžiuvę duonos gaminiai, apvytusios ar kitaip gerą išvaizdą praradusios daržovės nėra patrauklios dalinti, kyla rizika kad galutinis vartotojas dėl gebėjimų ir motyvacijos stokos tokio maisto nepanaudos ir jis pražus, geriausiu atveju atitekdamas gyvūnų šėrimui.

Todėl „Maisto bankas“ įsirengė maisto perdirbimo virtuvę, kur savanorių komandos padedamas profesionalus virtuvės šefas kasdien perdirba 100-250 kg vaisų ir daržovių, pagamindamas konservuotas sriubas ir troškinius, uogienes ir džemus, pagardus bei padažus. Vis dėl to, dalį vaisių ir daržovių reikėtų ne virti, troškinti ar konservuoti, o džiovinti.

Kasdien gauname po keletą egzotinių vaisų (mangų, papajų, ananasų, melionų, figų ir pan.), kurių kiekis nepakankamas atskirai vien iš jų kurti atskirus gaminius – geriausia juos būtų sudžiovinti. Nedidelius kiekius daržovių (bulvių, morkų, paprikų, cukinijų, svogūnų, porų, salierų, imbiero, prieskoninių žolių, daigintų grūdų ir ankštinių ir t.t.) irgi ekonomiškiau ne šaldyti, virti ar troškinti, bet susmulkinus ir išdžiovinus bei papildžius kruopomis ar smulkiais makaronais gaminti sriubų mišinius. Universalaus naudojimo yra ir iš duonos produktų pagaminti džiūvėsiai.

„Maisto banko“ perdirbimo virtuvėje nėra galimybės maisto sudžiovinti - neturime lėšų įsigyti džiovinimo įrangai. Efektyviausias ir ekonomiškiausias būdas būtų įsigyti nebrangią pramoninę 1500W 24 padėklų maisto džiovyklę YunlinLi ST-00, galinčią maisto gaminius džiovinti 40-90 laipsnių temperatūroje.

Labai tikimės, kad geradarių aukotojų pagalbos dėka „Maisto bankas“ netrukus galės kasdien sudžiovinti keliasdešimt kilogramų vertingų vaisių, daržovių ir kitokių maisto produktų tam, kad jie patektų ant nepasiturinčiųjų stalo.